S JAPŮ SE NEDOSTATKU BÍLKOVIN BÁT NEMUSÍTE

Již nějakou dobu se vám v hlavě honí myšlenka, že byste chtěli více jíst rostlinnou stravu nebo úplně na ni přejít, ale bojíte se, že nebudete mít dostatek bílkovin? Přechod je někdy psychicky náročný. Nemá to nic společného s pevností naší nervové soustavy na rostlinné stravě ale s informacemi, které slýcháváme a čteme na internetu. Vždy mě pobaví moje babička, která mi ve stravě radí. Její znalosti čerpá z barevné přílohy TV programu a samozřejmě si myslí, že na rostlinné stravě musím umřít. Mám pro vás informace, kterým můžete ty, kdo to chtějí slyšet (babičky tam často nepatří), uklidnit a ujistit je, že i rostlinnou stravou budete mít bílkovin dostatek.

JAPŮ fazolové lusky

AMINOKYSELINOVÉ PUZZLE

Při vzniku bílkoviny si musí tělo připadat jako kouzelník, který vytahuje různě barevné králíky z klobouku. Jen místo králíků vytahuje ze stravy aminokyseliny. Vuala ušák Glycin, pak Prolin a posledním chlupáčem je Lysin. Takhle nám zjednodušeně vznikne například bílkovina kolagen, která je základním stavebním materiálem svalům, chrupavek a kůže. Různé bílkoviny tedy vznikají kombinací 20 aminokyselin. Není to tak, že bychom snědli bílkovinu a ta stejná by vytvořila třeba kus svalu. Tělo stravu rozloží na kousky skládanky, na aminokyseliny, a pak z nich skládá bílkoviny, které zrovna potřebuje. Bílkoviny mají v našem těle opravdu velké místo a to nejenom jako stavební materiál. Pro představu bílkovinou je červené barvivo hemoglobin, protilátka imunitního systému imunoglobulin a hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi, inzulín. Vidíme tedy, že bílkoviny potřebujeme.

DISKRIMINACE ROSTLIN

Ještě než se dostaneme k tomu, proč asi rostliny dostaly špatnou bílkovinou pověst, pojďme si vysvětlit rozdělení aminokyselin na postradatelné a nepostradatelné (setkáte se i s označením esenciální a neesenciální, ale mě toto přijde více význam říkající). V dospělosti mezi postradatelné patří 12 aminokyselin, které si umí naše tělo vyrobit z dusíku samo a zbylých 8 nepostradatelných nikoliv a musíme je přijmout ze stravy. Když se tedy bílkoviny vytahují, která je víc, vyhraje ta, která obsahuje co nejvíce nepostradatelných bílkovin. Vejce je na stupínku vítězů a stalo se mírou pro kvalitu bílkovin. Tuto informaci můžete použít na pustém ostrově, když budete bojovat o přežití. Nevím, kde dostaly rostlinné bílkoviny takovou špatnou pověst, protože i ony obsahují všechny nepostradatelné bílkoviny, mají jen jedné nebo dvou trochu méně. I maso a mléko mají jedné chtěné aminokyseliny méně, takže hysterie prarodičů není na místě. Pestrou stravou nabídneme tělu dostatek puzzlíků, aby si sestavilo, vše co potřebuje. Tělo si umí uchovat zásoby aminokyselin z různých zdrojů na pozdější využití, takže není potřeba mít všechny aminokyseliny v jedné potravině. Bílkoviny se mohou libovolně skládat ze stravypřijaté za celý den.

JAPŮ luštěniny suché

SPRÁVNÁ DVOJKA

Které potraviny jsou tedy rostlinnými zdroji bílkovin? Abyste tělu nabídnuli dostatek aminokyselin ke stavbě z rostlinných zdrojů, měly by se ve vašem jídelníčku objevovat hlavně luštěniny a obilniny. Tato dvojka se krásně doplňuje, a když jedna má méně jedné aminokyseliny, druhá ji množstvím nahradí.  Naše zeleninové luštěninovo-obilné saláty JAPŮ právě takovou kombinaci obsahují a je to jistota, že bílkoviny dobře seskládáte. Pro pokrytí potřeb bílkovin doporučuji kromě dalších základních potravin denně přijmout 3 porce obilnin a 2 porce luštěnin. Jedna porce luštěnin nemusí být jen hrnek vařené čočky ale i půl hrnku tempehu (fermetovaná sója), mistička hummusu nebo 2 lžíce neslazeného a nesoleného burákového másla. Skvělou potravinou, která do vegetariánské a veganské stravy patří je quinoa, která se také s obilninami v aminokyselinách doplňuje. Nezapomínejme ani na oříšky a semínka, které obsahují převážně tuk, takže není vhodné jíst je po hrncích, ale hrstičkou k snídani a k odpolední svačině jimi nahradíte 1 porci luštěnin a mají srovnatelně bílkovin jako mléčné výrobky. Pokud tedy jíte pestře, střídáte různé druhy obilnin a luštěnin, občas si porci posypete semínky, na celozrnný chléb si namažete oříškové máslo a do ranního smoothie si přidáte lžičku spiruliny, opravdu se o svoje zdraví bát nemusíte, právě naopak. U mě nejlépe zabírá přesvědčit pochybovače svým vzhledem a zdravím. Když vypadáte o dost let mladší, aktivně sportujete a nikdo vás nezná nemocné, začne si i okolí říkat, že na té rostlinné stravě asi něco je.

Pevné zelené zdraví za JAPŮ přejí Hanka & Jani