PROČ ŽVÝKAT POTRAVU A NIKOLIV POLYKAT VCELKU JAKO PSI?

JÍDLO VDECHUJEME

Tímto článkem jsem sáhla do svědomí i sobě. Počítala jsem si, kolikrát skousnu sousto a jsem průměrná ostuda. Výsledek britské studie ukázal, že se v průměru potravině v ústech věnujeme jen 6 skusů.  Jíme rychle, velké obědové porci věnujeme místo půl hodiny pár minut. Než naše tělo zaregistruje, že jsme žaludek naplnili, už dobíháme tramvaj. Potravu polykáme prakticky vcelku a tím si způsobujeme trávící problémy, pálení žáhy, nadýmání, nabírání na váze a snižujeme antibakteriální ochranu zubů. Pokud vás trápí některé z těchto obtíží, zkuste se zaměřit na žvýkání a věnujte mu více času. Efekt to má okamžitý. I u potravinových intolerancí je prvním pravidlem prevence správné rozmělnění potravy v ústech. Pro mě je velkým důvodem i to, že investuji do kvalitního jídla energii a peníze, a poté ho moje tělo špatnou přípravou méně využije a ještě mu jeho oddanou práci ztěžuji.

PROČ ŽVÝKAT POTRAVU A NIKOLIV POLYKAT VCELKU JAKO PSI?

Vzala jsem si pro snadné vysvětlení na pomoc naše domácí mazlíčky, které máme denně před očima. Mezi systémem trávení nás a pejsků jsou rozdíly na každém kroku. Už když na vás váš trhač vycení zuby, tak uvidíte, že má zuby ostřejší. Na rozdíl od nás psi mohou hýbat čelistí jen nahoru a dolů. Potravu zuby trhají. Naše zuby jsou plošší určené pro drcené. Čelistí můžeme pohybovat do všech stran a i kroužit. Asi to teď zkoušíte. Jejich sliny obsahují tunu enzymů, které mají povolení zabíjet bakterie. Naše slinné žlázy také vytvářejí hubiče bakterií jen slabšího kalibru a také enzymy, které rozkládají škrob a tuky. Naše trávení tedy začíná již v ústech. U psa je nejdůležitější žaludek, který svou kyselostí rozpustí kosti a tučná strava se tam zpracovává řadu hodin. Náš žaludek je pro nás další krok a taková přestupní stanice do dvanáctníku a zbytku střev. Hlavní trávení u nás probíhá v tenkém střevě a jeho délka je 10x větší než u psa. Na rozdíl od masožravců lépe trávíme obilniny a luštěniny, protože s jejich zpracování začínáme již v ústech. Tedy jak kdo. Pokud polykáme jídlo ve spěchu, enzymy nemají dostatek času přeměnit škrob na jednodušší látky a dostávají se do žaludku nezměněny. Žaludek neobsahuje enzymy k trávení škrobu a dochází ke kvašení a nadýmání.

PŘIPRAVTE SE, TĚŠTE SE, BUDEME JÍST

Na prvním místě je klid a čas. Pro správné trávení je důležitá pohoda, protože vylučování trávicích enzymů je negativně ovlivňováno naším napětím a starostmi. Musíme přepnout ze sympatického nervového systému běžím-bojuji do parasympatického nervového systému trávím-odpočívám. Spěch v době jídla nám neumožňuje prokrvit trávicí soustavu, vyloučit enzymy a jídlo bezchybně zpracovat. Správný je pohled a přičichnutí k pokrmu, které stimulují naše slinné žlázy, a množství slin v ústech se zvyšuje. Naše sliny obsahují zmíněné trávící enzymy, zjednodušují polykání a také mají antiseptické účinky. Sliny ničí bakterie, které vedou ke vzniku zubního kazu a omýváním zubů snižují rozpustnost skloviny. To je super důvod, proč se jídlu a jeho kousání věnovat déle. Mám pro vás další milé pozitivum.

KOUSEJTE SOUSTO 32KRÁT A ZHUBNĚTE

Jednu z přednášek TEDx talks, celosvětového sdílení znalostí, vedl i Ind Sandeep. Ve videu, které najdete na youtube, mluví o tom, jak zhubl. Přes neúspěšné návštěvy posilovny, a pak následné nálety na fast food řetězce, se prokousal ke štíhlosti. Vyzývá posluchače, aby si více uvědomovali, co jí a každé sousto rozkousali 32krát, pokud chtějí zhubnout. Jeho slova potvrzuje řada mezinárodních studií provedených od amerického Harvardu po čínskou Univerzitu medicíny v Harbinu. Vědci informují o významné spojitosti mezi rychlostí konzumace jídla a obezitou. Při vdechnutí jídla nemá žaludek prostor nám říct, jestli už je plný nebo dokonce přeplněný. V průměru sníme o 12% méně pokrmu, když máme na jídlo aspoň půlhodinku a dobře ho rozkoušeme. Rychlost konzumace tedy ovlivňuje, kolik jídla sníme ale také jak dobře ho strávíme a využijeme. Věnovat čas žvýkání jídla, mi tedy přijde jako logický krok, po vědomém nákupu dobrého jídla jako jsou třeba JAPŮčka.

Veselé počítání přejí za JAPŮ – Hanka & Jani