NA PTÁKY JSME KRÁTKÝ - JAPŮ

NA PTÁKY JSME KRÁTKÝ - JAPŮ

V dnešním příspěvku vám odkryji záhadu, kde se jáhly berou, když neexistuje rostlina stejného jména, proč jsou bezlepkové a proč už je nemáme na talíři každý den jako naši předci. Pokud máte doma andulku nebo chodíte přisypávat v zimě sýkorkám do krmítka, tak už jste se se zdrojem jáhel setkali. Proso, žluté lesklé kuličky, je součástí krmných směsí pro ptáky. Proč sem teď motám proso? Nejprve tedy trochu botaniky. Proso se nazývá rostlina, jejíž plodem jsou obilky, kterým po oloupání říkáme jáhly. Neloupané je to tedy proso a loupané jáhly.  Důležitost jáhel v česku dokazuje i fakt, že jsme jedna z mála zemí, která má pro loupaná semínka prosa vlastní název. Většina jazyků výraz jáhly nemá a je to všechno proso.

PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÉ ANTIDEPRESIVUM

Obilniny můžeme rozdělit podle vlastností na dvě skupiny. Jednou z odlišujících vlastností je obsah lepku. Proso patří do skupiny společně s rýží, kukuřicí a čirokem, o kterém jsem vám již nedávno básnila, a lepek přirozeně neobsahuje. Pokrmy z jáhel jsou velmi výživné a lehce stravitelné. Po obídku nebo svačině z nich nepadneme do kómatu, ale naopak vás to nabije energií. Jsou jedinou zásadotvornou obilninou, kompenzují převažující kyselinotvornou stravu a pomohou vám při odkyselení organismu. Ze skupiny vitamínů B nám nabídnou nejvíce vitamín B1 a B3.  Oba dva ovlivňují aktivitu mozku a nervů. Klidní nás ve stresových situacích, zlepšují náladu a podporují dobré trávení. Jako každá celozrnná obilnina obsahuje i proso náruč minerálů. Vegani ocení vysoký obsah železa. Právě železo a další minerály vás postaví na nohy při vyčerpanosti a po nemoci. Obsah vlákniny v jáhlách zpomaluje vstřebávání cukrů, udržuje jejich správnou hladinu v krvi a jsou v našem jídelníčku prevencí cukrovky.

JAPŮ ptáček

NÁKUPY BEZ ODPADŮ A SNADNÉ VAŘENÍ

Až si půjdete po tomto článku jáhly nadšeně koupit, myslete na to, že mají kratší trvanlivost než většina obilnin a není dobré si dělat křeččí zásoby J. Podobně jako oves i jáhly obsahují vyšší obsah dobrých tuků, které časem v teple začnou žluknout a hořknout. Doporučuji kupovat zásoby na několik měsíců a skladovat jáhly v skleněné uzavíratelné nádobě. Nechcete kupovat malé balení kvůli zbytečnému odpadu z nich? Zkuste prodejnu Bezobalu, kde si navážíte potraviny do znovupoužitelných obalů a žádný odpad nevytváříte. Po ekologickém okýnku zpět k vaření J. Případné hořkosti se zbavíme přelitím jáhel vroucí vodou. V JAPŮ přelíváme dvakrát a máme vyzkoušené, že to funguje výborně. Když pro vás připravujeme jáhly do slané varianty PAPRIKA a mají být krásně na skus, vaříme je v dvojnásobném množství vody než je jáhel. Do obilných krémů JAHODY a MALINY je potřeba, aby vzniklo pyré a jáhly se lehce rozvařily. Vody dáváme o jeden díl více. Pokud máte doma rýžovar, nebojte si v něm vařit i jiné obilniny. Jáhly jsou z něj nadýchané a bez úzkostlivého hlídání uvařené za 15 minut. Poměr vody je stejný jako při vaření v hrnci.

JÁHLY SOUČÁSTÍ KAŽDODENNÍ TABULE

Co si z jáhel dobrého uvařit, by nám poradily prababičky. Uměly z nich vykouzlit sladké i slané každodenní dobroty. Ráno snídaly jáhlovou kaši s mákem. Návštěvu pohostily jáhelníkem a k večeři byly jáhlové placky se zelím. Jáhly byly součástí každodenní tabule. Dobře věděly, že jáhly jsou poklad a vděčí jim za pevné zdraví. My se k této nutričně celé obilnině vracíte a hledáme si svoje oblíbená jídla. Pro nás byly v JAPŮ jasnou volbou a to i díky bezlepkovosti, jejíž potřeba stoupá. Nevěříte-li si s nákupem a s vařením jáhel, zkuste námi s láskou připravené obilné krémy a salátky. Po tom, co se do jáhel zamilujete, se můžete pustit do vlastní tvorby J. Snadným začátkem je přidání části jáhel do přílohy. Krásně chuťově ladí s luštěninami i s rýží. Mojí oblíbenou svačinkou jsou například kokosové kuličky z jáhel. Využijte, že jáhly jsou zásadotvornou obilninou, která se dobře kombinuje i s ovocem dokonce lépe než rýže a udělejte si letní ovocné knedlíky nebo nákyp. Vždyť původní český recept nebyl rýžový ale jáhlový nákyp J. Teď když se blíží oběd, tak lituji, že mám od včera vařenou čočkovou polévku a nemohu si s vámi dát jáhly.

Vše dobré a to nejen na vašem talíři

Přejí za JAPŮ – Hanka & Jani