Díky čiroku jsou všechna JAPŮčka bezlepková!

JAPŮ ČIROK

DÍKY JAPŮ SI NA LEPEK ANI NEVZPOMENU

Už se nemusíte trápit, jaké JAPŮčko si dát, když nemůžete jíst lepek. Přirozeně bezlepková jsou všechna, včetně Chytrých kaší. Nebylo to těžké, protože obilnin, které neobsahují lepek, je celá řada. Jednou z nichjei čirok. Dnes se s vámi podělím o informace o této výjimečné rostlině. Jako všechna celá zrnaobilninobsahuje čirok paletu minerálních látek a vlákninu. Jeho antioxidační účinky v době spěchu ocení snad každý. Díky obsahu vitamínů skupiny B vás čekají samé veselé dny, protože zlepšují náladu a zahánějí chmury. Dámy ocení krásné vlasy a pleť po hořčíku a zinku, který je v něm obsažen. U nás ho najdete v biokvalitě. To znamená, že při jeho pěstování nebyly použity pesticidy, průmyslová hnojiva a geneticky modifikované organismy (GMO).

NAJEDNOU KDE SE VZAL, TU SE VZAL

Slyšíte o čiroku poprvé nebo velice zřídka? Nebojte se, není to nově objevená plodina. Byl tu již dávno. Pěstovat ho začali již ve starém Egyptě. Dnes se ve světě řádí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu. Proč ho tedy neznáme? Tak jak to bývá, něco se začne pěstovat více, vychází to levněji a jedna plodina vytlačí další. Tak se to stalo u nás s kukuřicí, kterou vidíte často a s čirokem, který nevidíte nikdy. Je pravda, že mu u nás zrovna tzv. pšenka nekvete, protože potřebuje trochu větší teplo a teplotou mu vyhovuje jen jižní Morava. Jsou u nás pro něj ale místa přímo stvořená. Kousek pod Brnem je tuze zvláštní oblast, kde prší málo a v kombinaci s písčitými půdami, tam po letech snahy zemědělci přestali sázet. Vždycky všechno uschlo nebo byla úroda tak malá, že se nevyplatilo sklízet. A teď přichází na scénu náš hrdina čirok, který sucho zvládá a písky má rád. Vždyť si poradí v Africe i se zasolenými půdami nebo toxickým hliníkem, který je v nich často obsažen a je pro většinu rostlin toxický.

JAPŮ ČIROK

JAK TO TA ROSTLINA BUDOUCNOSTI DĚLÁ?

Hlavní její super schopnost je mohutný kořenový systém. Kromě podzemních kořenů, které jdou do hloubky, má i vzdušné kořeny, které využívají vzdušnou vlhkost ve formě rosy. Má i takovou funkci „standby“, kdy v suchém období pozastaví svůj růst, neuschne, jede na minimální spotřebu, a jakmile zaprší, pokračuje vesele v růstu dál. Kdo ví, možná se stále rostoucími průměrnými teplotami oceníme tyto vlastnosti čiroku brzy i u nás. V genech má také fascinující odolnost vůči hliníku v půdě. Abych vám to vysvětlila lidsky, čirok má gen, který aktivuje vznik látek na kořenech a hliník se do nich nedostane. Je to kouzelník :)

JAPŮ ČIROK

VE KTERÝCH JAPŮČKÁCH SI NA ČIROKU MŮŽETE POCHUTNAT?

Slib navracení pestrosti do jídelníčku plníme tím, že s každými novými JAPŮčky přemýšlíme, jaká plodina stojí za to do vašeho jídelníčku přidat. Doufám, že po tom, co jste si o čiroku přečetli, přesvědčil i vás. Má co nabídnout a v sortimentu běžně dostupných jídel je minimálně. U nás ho najdete v CUKETĚ v kombinaci s mungem tedy luštěninou, a tak je to správně. Modří už vědí a těm co nevědí, to rádi napíšeme brzy na našem blogu. Čirok obsahují i všechny CHYTRÉ KAŠE, s kterými máte zdravou snídani za pár minut. Kdo má rád sladkou svačinku nebo tečku po obědě, si na čiroku může pochutnat v obilném krému JAHODY nebo VIŠNĚ. Já osobně ty ovocná  JAPŮčka miluji. Jsou sladké jen po ovoci a i díky čiroku dost výživné, takže snadno vydržím bez hladu na schůzkách až do oběda.

Krásný lehký den bez lepku přejí za celý JAPŮ tým

-Hanka & Jani